Meisjes van 16
How time flies…
Afgelopen vrijdagavond gaf mijn oudste dochter haar Sweet Sixteen Party.

Locatie: onze tuin en tuinhuis.
Dresscode: jongens: overhemd en meisjes: jurkje.

 

Vanaf een uur of half negen stroomde een stoet van zo’n 40 pubers onze tuin binnen. Boomlange, pokdalige jongens –wat zijn ze eigenlijk nog jong- vol stoere praat. Allemaal keurig in overhemd. En prachtig, stralende meisjes met iets teveel make-up. In mooie, superstrakke jurkjes.

 

Natuurlijk moesten wij, ouders, met de gordijnen dicht in de woonkamer blijven zitten, want ‘mam, we willen wel privacy.’ Even wennen: feestgeluiden in je tuin, maar je mag er niet bij zijn. Hmmmm.

 

Rond 23.00 uur wist ik met een schaal bitterballen toch even het tuinhuis binnen te dringen. En aanschouwde daar het aandoenlijke tafereel van lachende, dansende en om elkaar heen draaiende jongens en meiden. Die hormonen willen wat.

 

Ongelukkig met mijn lichaam
Ik moest meteen terugdenken aan mezelf als zestienjarige gup. Ook ik ging regelmatig naar een feestje. Zie bijgaande foto van mijn beste vriendin en ik, destijds helemaal klaar voor het carnaval. Ja, ik was zestien tijdens de hoogtijdagen van de Punktijd.

 

Aan de buitenkant was ik vrolijk en energiek -al kijken we op de foto vooral heel erg boos, zo keken echte punkers immers-, maar van binnen was ik erg ongelukkig met mijn lichaam. Ik vond mezelf te dik en had op die leeftijd al meerdere diëten gevolgd. Nog geen jaar later ging ik naar de Weight Watchers. Het begin van meer dan 30 jaar!!! diëten.

 

Mijn oudste dochter heeft gelukkig geen issue met haar lichaam (wat ben ik daar blij mee). Ze is blij met haar lijf en luistert goed naar de signalen van haar lichaam. Ze stopt met eten als ze vol zit. Als we samen naar een Netflix-serie kijken, dan knaagt ze eindeloos genietend op een blokje chocolade, terwijl ik er al vier achter de kiezen heb.

 

De perfecte bodypicture
Maar ik weet dat een aantal van haar vriendinnen niet blij is met haar lichaam en bezig is met afvallen, lijnen, sporten en diëten. Nu al. In deze tijd wordt dat nog eens extra versterkt door social media, waarin de ene na de andere perfecte bodypicture gedeeld wordt.

 

Dat raakte me daar vrijdagavond in het tuinhuis, met al die mooie, jonge dansende vrouwen om me heen. Niet een was er ‘feitelijk’ te dik. Hoeveel van hen zullen er, net als dat punkmeisje 30 jaar geleden, een slopende jarenlange carrière van diëten, afvallen, lijnen, overeten en weer aankomen tegemoet gaan?

 

Hoe voelde jij je, toen je zestien was? En wat voor voorbeeld geef jij jouw dochters?

Liefs,
Ingrid